Turkije

Turkije is een veelzijdige vakantiebestemming waar u onder andere kunt golfen, duiken en goedkoop wintersporten en als verblijfsplaats keuze heeft uit onder andere resorts, vakantieparken en campings.

Heeft Turkije vakantieparken?

De meeste resorts in Turkije zijn te vinden aan de Turkse Rivièra, bij de badplaatsen Alanya, Antalya, Bodrum, Kusadasi en Marmaris. Een resort in Turkije is feitelijk een all-inclusive hotel op een groot terrein met voorzieningen voor maaltijden, sport en ontspanning. Luxe en comfort zijn sleutelwoorden, maar u vindt resorts van allerlei pluimage. In Turkije komt u het Spa Resort veel tegen, waar het wellnesscentrum een belangrijke plaats inneemt. Daarnaast beschikt Turkije ook over diverse vakantieparken.

Is kamperen in Turkije een optie?

Niet alleen vanwege het weer is Turkije een goed land om te kamperen. U treft voldoende mogelijkheden aan, voornamelijk aan de kust, bij de mooie stranden, maar ook bij interessante historische steden als Bursa en Istanbul. De sanitaire voorzieningen van de Turkse campings zijn behoorlijk goed en bieden een vrij goedkope manier van overnachten. U kunt zowel bijzonder grote als erg kleine campings vinden en alles daar tussenin en bestemmingen die vooral voor rustzoekers geschikt zijn, voor watersporters of juist voor degenen die van gezelligheid houden. Een deel van de campings is het hele jaar geopend. U kunt met uw camper, caravan of tent de hele reis vanuit Nederland over land maken, maar ook kiezen voor een veerboot vanuit Italië.

Biedt Turkije wintersportmogelijkheden?

Het grote Turkije is niet alleen een zonbestemming, maar wordt meer en meer ontdekt door de wintersportliefhebber. Zeker diegenen die niet al te veel geld willen uitgeven aan deze sport kunnen hier prima terecht. De accommodaties zijn gunstig geprijsd en bieden veel all-inclusive arrangementen aan. Aangezien zij de skiliften beheren zijn deze in het arrangement opgenomen en hoeft u geen skipas te kopen. De sneeuwzekerheid is hoog en skiën is mogelijk vanaf november tot half april. De brede pistes worden goed onderhouden en u zult geen last hebben van lange wachttijden bij de liften. U kunt terecht bij verschillende skischolen en materiaalverhuurbedrijven. Turkije kent vijf belangrijke ski-oorden die alle geschikt zijn voor de beginnende en gemiddelde skiër, maar ook enkele km zwarte en ongeprepareerde piste kennen voor de gevorderden. Ook kunnen snowboarders bij de meeste oorden met plezier hun sport beoefenen. Allereerst is er het kleine, rustige dorpje Kartalkaya. De populairste Turkse skibestemming is Uludag. Erciyes kan vanaf het vliegveld van Kayseri in een kwartier bereikt worden. In dit gebied, dat aantrekkelijk is voor alle niveaus van skiërs en snowboarders wordt het aantal km piste in rap tempo uitgebreid. Het beschikt bovendien over off-piste mogelijkheden langs ravijnen waarop poedersneeuw ligt. Deze zijn zeer in trek bij de avontuurlijke, ervaren skiërs. Op de top van de berg is ook zomerskiën mogelijk. Dat geldt eveneens voor Palandöken met zijn poedersneeuw. Het bijzondere van Saklikent is dat je ’s ochtends kunt skiën en ‘s middags kunt après-skiën aan het strand en in zee. Het ligt namelijk maar zo’n 50 km van Antalya verwijderd. Al met al is het islamitische, mediterrane Turkije een bijzondere en goedkope wintersportbestemming.

Biedt Turkije duikmogelijkheden?

Hoewel de duiksport relatief onbekend is in Turkije kunt u in vrijwel alle Turkse badplaatsen aan de Egeïsche en Middellandse Zee duiken. Hier zijn heel wat duikscholen en –clubs te vinden en zowel de ervaren als beginnende duiker kan hier terecht. Vanwege de temperatuur is duiken het hele jaar door mogelijk, maar het meest populair vanaf april. In augustus ligt het zwaartepunt van het duikseizoen. Het zicht is goed en u heeft heel wat mogelijkheden zoals rifduiken, muurduiken, grotduiken en wrakduiken. Sommige duikplaatsen zijn van historisch belang. Afgezien van baarzen kunt u pijlstaartroggen, murenes, kleurrijke rifvissen en caretta-schildpadden aantreffen.

Biedt Turkije golfmogelijkheden?

Vanwege teruglopende toeristische belangstelling voor Turkije richt het Ministerie van Toerisme zich nu op uitbreiding van het golftoerisme. Daartoe worden onder andere in Belek bij Antalya in natuurlijke omgeving en bosrijk gebied golfbanen aangelegd. Inmiddels treft u hier al ruim 10 goed onderhouden banen aan en het wordt dan ook de golfgoudkust van Turkije genoemd. Speciale golfreizen met all-inclusive arrangementen worden hier naartoe aangeboden. De accommodaties daarvan variëren in klasse. Ook Bodrum heeft twee banen en, net als Kusadasi verdere plannen voor aanleg. Meestal kunt u terecht met slechts een GVB.

Foto's

Ligging