Record voor Disneyland Parijs in 2012

Datum: 2012-11-08 | Auteur: Royal Trips | Bron: HLN

Disneyland Parijs, de nummer één van Europese attractieparken, is dit jaar twintig jaar oud en heeft een nieuw record van zestien miljoen bezoekers gevestigd. Dat belet niet dat uitbater Euro Disney opnieuw in het rood staat.

Vorig jaar lokten de twee themaparken dicht bij Parijs 15,6 miljoen bezoekers gelokt, wat al een record betekende. De twintigste verjaardag van Disneyland Parijs dit jaar, met nieuwe attracties en grote renovaties in de parken en de Disney hotels, heeft gezorgd voor nog meer volk deze zomer, terwijl het park in het begin van het jaar nog midden in een crisis zat.

Crisis

Disneyland Parijs heeft vooral Franse klanten (52 procent van het publiek), maar die blijven meestal niet in de hotels. De Britten zijn de op één na grootste groep, voor de Spanjaarden. Maar deze laatste komen, net als de Italianen, in minder grote getale door de crisis. De gemiddelde uitgave in de parken is gestagneerd, maar in de hotels ter plaatse is die met 5,7 procent gestegen, wat komt door een prijsstijging. De bezettingsgraad in de hotels loopt echter wel terug (tot 84 procent), ondanks een stijgend aankomstcijfer. "Door de crisis blijven de mensen gemiddeld één dag minder lang", legde de voorzitter van Euro Disney, Philippe Gas, uit.

Ondanks het succes van Disneyland Parijs eindigt Euro Disney, dat vandaag zijn jaarlijkse resultaten publiceerde, voor de dertiende keer in het rood van de 21 geregistreerde cijfers sinds het ontstaan van het park. De laatste keer dat Euro Disney met nettowinst eindigde, was in 2008. Terwijl de omzet gestegen is (1,324 miljard euro), is het nettoverlies aanzienlijk toegenomen tot 85,6 miljoen euro, vooral als gevolg van exceptionele uitgaven door een herstructurering van de enorme schuld van de groep. Dit laatste was de reden voor een lening van 1,3 miljard euro van het Amerikaanse moederbedrijf Walt Disney in september.

Meer Royal Trips nieuwsberichten

Royal Trips houdt u wekelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent nieuwe vakantieparken, nieuwe accommodaties en faciliteiten op parken, van aanbiedingen en acties van aanbieders en van ander nieuws uit de wereld van vakantieparken.